Dan ben jij een jonge mantelzorger

Als jonge mantelzorger (JMZ-er) groei je op met iemand, meestal een ouder, broer of zus, die hulp nodig heeft. Iemand bij jou thuis is lang ziek, heeft een beperking, is verslaafd, in de war, depressief of je moet veel vertalen omdat iemand thuis de Nederlandse taal niet (voldoende) beheerst. Je maakt je zorgen om de situatie thuis, je wilt graag je ouders ontlasten en/of een luisterend oor bieden.

De taken van een jonge mantelzorger zijn verschillend, iedere situatie is anders. Je helpt veel mee in huis of je verzorgt een gezinslid. Soms speel je ‘taxichauffeur’ binnen het gezin of regel je het papierwerk. Je gaat mee naar de huisarts en de tandarts. Allerlei situaties die jij gewend bent om te doen, die gewoon bij jouw leven horen, maar het is niet Vanzelfsprekend! 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Als jonge mantelzorger zorg je voor iemand anders en maak je je vaak zorgen om anderen. Maar hoe zorg je goed voor jezelf zodat het allemaal niet teveel voor je wordt? Als jonge mantelzorger kunnen de zorgen en verantwoordelijkheden soms in de weg zitten. Je kan bijvoorbeeld vastlopen op school, geen focus of tijd hebben voor een bijbaan of moeite hebben met het onderhouden van vriendschappen. En misschien ervaar je wel veel stress, angst en druk door alles.

Vanzelfsprekend!? is er speciaal voor jou!

Wij brengen je graag in contact met onze JMZ-experts. Dit zijn jongeren die al jonge mantelzorger zijn of dit zijn geweest. Zij hebben de training ‘Werken met eigen ervaring’ gedaan en zetten hun eigen ervaring als jonge mantelzorger in om andere jonge mantelzorgers te helpen. Je kan met hen in vertrouwen praten over je situatie en je zorgen delen. Aangeven dat het soms teveel is en moeilijk vol te houden. Zij herkennen jouw gevoel, gezien hun eigen ervaring. JMZ-experts begrijpen waar je het over hebt, hoe het voelt en erkennen dit. Ook kunnen we je in contact brengen met andere organisaties die jou verder kunnen helpen met een speciale vraag of wens. Je bent ook van harte welkom op onze activiteiten waar je andere JMZ’ers kunt ontmoeten. Hieronder staan de activiteiten beschreven. Lijkt het je leuk om een keer aan te sluiten, of wil je eerst meer informatie of kennismaken? Dan kan je ons whatsappen/bellen/mailen!

ONS AANBOD

Icon sociaal gebied

Ondersteuning

VANAF 8 TOT EN MET 24 JAAR

Heb jij behoefte aan een luisterend oor en iemand die met je meedenkt hoe je met jouw zorgen beter om kan gaan? Onze sociaal werkers zijn er voor jou! Zij kijken graag met je mee. Uitgangspunt hierbij is altijd jouw behoefte en vraag. Aan de zorgsituatie zelf kunnen we vaak weinig doen. De situatie waar jij in zit  kan daarentegen vaak wel worden verlicht. Dat is waar onze aandacht naar uit gaat.


Ook werken wij veel samen met andere hulp- en zorgverlenende 
organisaties. Indien nodig, kunnen wij je hieraan koppelen zodat zij jou ook kunnen helpen.
Icon skills

Skills

VANAF 13 JAAR

Eens per maand organiseren wij een ‘skills-avond’. Tijdens deze avond draait het om ervaringen delen met elkaar en het krijgen van tips en tricks. Elke skills-avond heeft een andere thema. Dit zijn thema’s die jij, als jonge mantelzorger, te maken mee kan krijgen. Voorbeelden zijn: “Hoe ga ik om met prestatiedruk?” of “Hoe kan ik omgaan met rouw en verlies?” of “Hoe zorg ik voor goede slaap?”. Het zijn onderwerpen die bij de jmz’ers spelen en vaak zelf worden aangedragen. Wij werken vaak samen met organisaties die gespecialiseerd zijn in dat onderwerp. Skills-avonden zijn fijn voor jonge mantelzorgers die behoefte hebben aan (h)erkenning, informatie krijgen en ervaringen uit te wisselen.

Vanzelfsprekend!? Skills is van 19:00 tot 21:00 uur. Ook is er de mogelijkheid om mee te eten (en te koken als je dat leuk vindt), dat is om 18:00 uur.

Icon chillen

Chillen

VANAF 13 JAAR

Eens per maand organiseren wij Vanzelfsprekend!? Chillen. Tijdens deze ‘chill-avond’ draait het om ontspannen en andere jmz’ers ontmoeten. Niks moet en alles mag. Het verschilt elke chill-avond wat we gaan doen. Voorbeelden van activiteiten zijn: karaoke, creatieve workshops, bordspellen en gamen. Een paar keer per jaar is er een XL-editie. Dan gaan we bijvoorbeeld naar een escape room, bowlen of naar Jumpsquare. Chill-avonden zijn fijn voor jonge mantelzorgers die behoefte hebben aan (h)erkenning, relaxen, chillen en plezier maken samen met anderen. 

Vanzelfsprekend!? Chillen duurt van 19:00 tot 21:00 uur. Ook is er de mogelijkheid om mee te eten (en te koken als je dat leuk vindt), dat is om 18:00 uur.

Icon chillenkids

Chillen Kids

VAN 8 TOT EN MET 12 JAAR

Een middag voor Jonge Mantelzorgers van 8 tot 12 jaar. Deze middag staat altijd in het teken van ontspanning en ontmoeten. Even zorgeloos spelen of knutselen met andere jonge mantelzorgers. Meestal in onze huiskamer en soms gaan we naar buiten. Voorbeelden van activiteiten zijn: speurtocht door het park, Halloween snacks maken, gamen en bubbelvoetbal. Een paar keer per jaar hebben we een XL-activiteit. Chillen Kids is fijn voor kinderen die het leuk vinden verschillende activiteiten te ondernemen met anderen, te kletsen, óf soms juist even niet. 

Vanzelfsprekend!? Chillen kids is altijd op een woensdag van 15:00 tot 17:00 uur.

ONZE HUISKAMER

In de binnenstad hebben we ons kantoor en een speciale ruimte ingericht als HUISKAMER. Een plek om even weg te kunnen van de thuissituatie, waar jij andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten en ervaringen kunt delen. Een plek om huiswerk te maken. En ook een gezellige plek om te ‘chillen en skillen’. Een veilige uitvalbasis als het thuis allemaal even niet lukt. De meeste trainingen en activiteiten organiseren we in de huiskamer.

Mantel Matties

Lijkt het jou fijn om 1-op-1 met iemand af te spreken die jou echt begrijpt? Dan is MANTEL MATTIES misschien wel iets voor jou!

MANTEL MATTIES is een ‘maatjesproject’. Je wordt gekoppeld aan een JMZ-expert (ervaringsdeskundige vrijwilliger) waarmee je 1-op-1 contact hebt. Bij hem/haar kan je praten over dingen waar je tegenaan loopt, maar ook over leuke dingen! Naast dat je bij diegene terecht kan voor een luisterend oor, kunnen jullie ook samen de ontspanning opzoeken. Leuke dingen doen om even te ontspannen en jouw zorgen even te vergeten.

Ons nieuwste project is een ‘maatjesproject’ en noemen we MANTEL MATTIES. Naast de chill- en skills middagen en avonden, willen we er namelijk ook 1 op 1 voor een jonge mantelzorger zijn om lekker samen de ontspanning op te zoeken, gewoon samen kletsen als je daar behoefte aan hebt, of iets leuks doen. Onze JMZ-experts worden vanuit hun ervaring gematcht en gekoppeld aan een jonge mantelzorger, en zorgen voor intensief contact.

Ervaringsverhalen

Gino

Een bijeenkomst opende mijn ogen: pas toen realiseerde ik me dat ik zelf jonge mantelzorger ben.

Lees het verhaal

Renske

Meer flexibiliteit in het onderwijs kan enorm waardevol zijn voor jongeren die school combineren met de zorgen voor iemand thuis.

Lees het verhaal

Marcia

Soms doe ik alsof ik mijn moeder ben aan de telefoon. Ik heb geen zin om elke keer die hele vragenlijst door te moeten lopen.

Lees het verhaal